Somettamisen sietämätön keveys

Viestinnän ja markkinoinnin saralla tulee törmänneeksi keskusteluun arvostuksen puutteesta.

Viestinnän ja markkinoinnin saralla tulee törmänneeksi seuraavanlaisiin lausahduksiin:

  • Menen vähän somettamaan meidän tilaisuuteemme…
  • Meidän pitäisi saada asiantuntijamme somettamaan heidän työstään…
  • Ihan kivasti saatiin tykkäyksiä Facebookissa…
  • Pitäisi saada vähän pöhinää someen…
  • Meidän johto pitäisi saada someen…

Kun viestinnän ja markkinoinnin ammattilainen näiden jälkeen miettii miksi tekemistä arvostetaan niin vähän, niin mielessäni on usein yksi kysymys…

Usein asiat nähdään siten miltä ne vaikuttavat. Kun puhut verkossa vaikuttamisesta ja viestimisestä somettamisena, se nähdään puuhasteluna. Jos puhut asiantuntijalle oman tekemisen arvostuksen ja tietoisuuden nostamisesta sometteluna, se nähdään puuhasteluna. Jos perustelet johdolle facebook-tykkäämisillä budjetin nostamisen tarvetta, se nähdään puuhasteluna.

Kuinka usein kuulet itseään ja tekemistään arvostavan myyjän lähtevän vähän myynskentelemään tilaisuuteen? Monastiko myynnin ammattilainen on tyytyväinen siihen, että kaikki tykkäsivät hänen puheluistaan, vaikka kauppaa ei tullutkaan?

Ammattikuvaajat eivät lähde räpsimään kuvia. NHL-pelaajat eivät lähde höntsäämään lätkää. Ammattipuhujat eivät lähde höpisemään lavalle.

Silti monet viestinnän ja markkinoinnin ammattilaiset puhuvat omasta duunistaan ja tässä hetkessä tärkeissä kanavissa työskentelystä puuhasteluna, joka kuulostaa teinien peuhaamiselta.

Mitäpä jos ihan ensimmäisenä osoittaisit itsellesi vähän kunnioitusta ja puhut rohkeasti (strategisesta) viestinnästä ja markkinoinnista? Mitäpä jos et tee työksesi Facebook-päivityksiä vaan olet liiketoimintalähtöisen markkinoinnin ja viestinnän tekijä? Jos lähtisit vaikka osoittamaan sitä, että tekemisenne tuo liidejä sisään taloon ja on vaikuttanut maineeseenne verkossa? Jos yhden päivityksen sijaan puhuisitkin kokonaisuuksien vaikutuksista ja pitkästä hännästä nopean edun tavoittelemisen sijaan?

Mitäpä jos kertoisit johdolle ja asiantuntijoille läsnäolon ja vaikuttamisen mahdollisuuksista omien kokemustesi kautta? Onko oma tekemisesi verkossa sellaista, että sinut tunnetaan ja mielipiteilläsi on merkitystä? Syötkö omaa koiranruokaasi ennen kuin puhut muille sen tärkeydestä?

Seuraavan kerran kun saat ohjeistukseksesi “pistä sinne someen jotain”, niin kannattaa miettiä lähdetkö somettelemaan vai lähdettäisiinkö miettimään tekemistä oikeasti merkityksellisenä ja mitattavana työnä, jolle täytyy löytyä aikaa, rahaa ja arvostusta.

Arvostus kumpuaa teoista ja sanoista, siitä miten kannat itsesi ja perustelet oman olemassa olosi merkityksen. Se on sinusta kiinni nähdäänkö tekemisesi yritykselle tai yhteisölle arvokkaana.

4 Replies to “Somettamisen sietämätön keveys”

  1. Tosi hyvä teksti! Anteeksi tämmöinen vähän aiheen ohi menevä kommentti, mutta kaksi gifiä häiritsee lukemista aika tavalla… Jos saa vinkata, kannattaa ehkä miettiä, löytyisikö jotain viestiä tukevaa stillkuvaa.

    1. Kiitos sekä risuista että ruusuista! Pakko myöntää, että tämä on ensimmäinen kerta, kun käytän giffejä kirjoituksissani ja taitaa olla myös viimeinen. Piti testailla tarinankerronnallista keveyttä noilla.

  2. Hyvät giffit ja erinomainen teksti! Meidän pitää ensin osata arvostaa itse omaa tekemistämme, sitten vasta voimme alkaa edistää sitä, että muutkin arvostavat. Sanavalinnoilla on yllättävän suuri, ohjaava vaikutus.

Mitä mieltä Sinä olet?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.