Rakenna henkilöbrändiäsi Buddhan opein – 5 vinkkiä valaistumiseen

John F. Kennedy kiteytti vuoden 1961 virkaanastujaispuheessaan kaiken oleellisen, kun miettii pähkinänkuoreen tiivistettynä mitä sinun tulisi pohtia ottaessasi ensimmäisiä askeleita asiantuntijaksi profiloitumisessa verkossa ja verkon ulkopuolella.

Älkää kysykö mitä maanne voi tehdä teille – kysykää, mitä te voitte tehdä maallenne.

John F. Kennedy

Aikakautena, jossa egomme hauraus ohjaa meitä nostamaan itseämme ylös puhumalla henkilöbrändeistä ja kuinka tulla sellaiseksi, on hyvä pysähtyä hetkeksi paikoilleen pohtimaan miksi toinen ihminen arvostaa meitä, mistä he pitävät meissä.

Koska viimeksi sinua on kiitelty, kun olit niin hyvä henkilöbrändi heille? Koska puoleesi on viimeksi käännytty, kun henkilöbrändiytesi voi tarjota ongelmaan vastauksen? 

Sinusta pidetään, koska pystyt auttamaan ihmisiä ongelmatilanteissa. Sinusta pidetään, koska osaat olla empaattinen ja lohduttaa. Sinusta pidetään, koska pystyt tuomaan iloa ihmisten elämään. Sinusta pidetään, koska pystyt tuottamaan jossain muodossa arvoa toiselle. Lapsesi rakastavat sinua silti, vaikka kuolinvuoteellasi kerrotkin heille olleesi henkilöbrändi. He muistavat ihmisen esineellistämisen takaa.

Saatan sinut polullasi alkuun seuraavin vinkein:

  1. Päästä irti egostasi
  2. Rakenna ääntäsi hyvän päälle
  3. Vastaa rakkaudella vihaan
  4. Anna asioille aikaa tapahtua
  5. Älä unohda mistä olet lähtenyt liikkeelle

Päästä irti egostasi, se vain hidastaa sinua

Sinä et ole tavaramerkki ilman virheitä, teflonilla varustettu ihmisen kuori. Sinulla on heikkouksia, olet kokenut vastoinkäymisiä. Sinulla on lupa olla haavoittuvainen.

Sinulla on ennen kaikkea lupa oppia ja kehittyä. 

Mitä nopeammin hyväksyt sen, että ihmisiä ei kiinnosta se, mitä sinä haluat heistä, sitä nopeammin liikut eteenpäin. Kun myyt itseäsi muille, heitä kiinnostaa se arvo, mitä pystyt antamaan heille. Heitä ei kiinnosta pidätkö itseäsi brändinä, oletko täydellinen olento maailmankaikkeudessa, heitä kiinnostaa asiantuntijuutesi ja sen tuoma helpotus heidän tilanteeseensa.

Profiloituaksesi asiantuntija on hyvä alkuun ottaa nöyrä asenne ja ymmärtää roolinsa ihmisten auttajana. 

Irrigators channel waters;
fletchers straighten arrows;
carpenters shape wood;
the wise master themselves.

Buddha

Rakenna ääntäsi hyvän päälle

Haastaminen on hyvästä. Mitään uutta ei synny, mikäli ei haasta olemassa olevaa. Tapa, miten haastetaan on kuitenkin tärkeä.

Hyökkäämällä muiden kimppuun ja alistamalla toisia saavutat maineen toisten arvoa ihmisenä polkevana häirikkönä, jota julkisesti paapotaan, mutta hädän hetkellä hylätään.

Katso syvälle peiliin ja pohdi missä olet hyvä. Pohdi mitkä asiat ovat niitä, joista haluat puhua ääneen ja joiden kautta pystyt tuomaan ihmisille arvoa.

Mieti millaisella sävyllä puhut näistä asioista. Kritiikki konsensusta kohtaan on tervetullutta, jos pystyt perustelemaan kritiikkiäsi ja ehdottamaan vaihtoehtoisia tapoja tehdä. 

Toisten virheitä ei kannata lähteä osoittamaan julkisesti sormella, vaan etsiä tavasta tehdä myös hyviä puolia ja oivalluttaa korjaamaan. Syvällä vakaumuksen uhmassa on hyvä muistaa katsoa välillä peiliin ja muistaa, että sinäkin voit olla väärässä.

Myötätunto ja armollisuus tulevat vastaan toisten teoissa, kun olet muistanut opettaa saarnaamisen sijaan.

Speak only endearing speech, speech that is welcomed. Speech, when it brings no evil to others, is a pleasant thing.

Buddha

Vastaa rakkaudella vihaan

Mielipiteiden ääneen sanominen ja uusien asioiden opettaminen on harvoin kitkatonta. Vanhojen uskomusten rikkominen synnyttää tunteita — pelkoa oman aseman menettämisestä, pelkoa muuttumisesta irrelevantiksi.

Äänensävyt saattavat muuttua kovemmiksi, syytöksiä alkaa lentelemään. Puhutaan lukkojen kestävyydestä, kun pitäisi puhua porttien avaamisesta.

Näinä hetkinä on hyvä muistaa hengittää syvään. Hengittää toisenkin kerran. Toistaa kunnes oma tunnetila saavuttaa taas rauhallisuuden.

Harvemmin ihminen hyökkää sinua kohtaan. Hän hyökkää kohti mielikuvaa, jonka on pelkotilojensa kautta synnyttänyt. 

Ota hetki aikaa ymmärtääksesi, mikä synnyttää toisessa tuon reaktion ja lähde rauhallisesti purkamaan tilannetta. 

Whoever doesn’t flare up
at someone who’s angry
wins a battle
hard to win.

Buddha

Anna asioille aikaa tapahtua

Aikamme on meille arvokasta. Pelkäämme tekevämme turhia asioita, jos näkyvää tulosta ei tule heti. Stressaamme itseämme tavoitteilla ilman järkipohjaa. 

Yksittäiset toimenpiteet harvoin aiheuttavat suuri aaltoja, mutta toistettuna niiden vaikutus on erilainen.  

Keskity alussa rakentemaan verkostoasi, osallistu keskusteluihin oman näkökulmasi ja osaamisesi kautta. Tee uusia avauksia, jalosta tietämystäsi isommiksi sisällöiksi. 

Kuuntele, osallistu, luo, jaa ja toista. 

Anna asioille aikaa tapahtua, sillä puolikaan vuotta ei ole pitkä aika alkutaipaleelle. Siddhartha Gaudamankin polku ensimmäisestä havahtumisesta Buddhaksi oli yli kymmenen vuoden taival.

Drop by drop is the water pot filled. Likewise, the wise man, gathering it little by little, fills himself with good.

Buddha

Älä pysähdy miettimään kylvätkö pieniä siemeniä vai aiheutatko isoja aaltoja, sillä jokaisessa pienessäkin oivalluksessa voi asua suuruutta hänelle, joka ei elä sinun arkeasi.

Give, even if you only have a little.

Buddha

Älä unohda mistä olet lähtenyt liikkeelle

Kun hetki koittaa ja luoksesi tullaan kysymään apua ja sanomiisi viitataan totuutena, älä unohda mistä olet lähtenyt liikkeelle.

Säilytä nöyryytesi, halusi oppia uutta ja opettaa muita. Muista olevasi edelleen olemassa auttaaksesi. 

Kiitos saa lämmittää, mutta ei olla itseisarvo, sillä ilman nälkää et enää kehity ja pysty auttamaan, haluat vain lisää tyydytystä.

Just as a solid rock is not shaken by the storm, even so the wise are not affected by praise or blame.

Buddha

Viimeinen laulu

Aihealuetta paljon kouluttaneena ja ihmisiä valmentaneena olen tullut huomanneeksi, että sanana henkilöbrändäys ahdistaa arjen asiantuntijoita. Monella olisi annettavaa, mutta turhanpäiväinen sanahelinällä glitteröinti saa astumaan askeleen taakse.

Kun siivoaa kaiken turhan ympäriltä, ollaan arkisten asioiden ympärillä. Ihminen viestii toiselle ihmiselle, on vuorovaikutuksessa toisen kanssa. 

Kaikkien ei tarvitse pyrkiä henkilöbrändeiksi. Riittää kun käytät asiantuntemustasi yhteisen hyvän kehittämiseen ja uskallat ottaa ensimmäiset askeleet ulos poterostasi jakaaksesi sanomaasi.

Älkää kysykö mitä verkostonne voi tehdä teille – kysykää, mitä te voitte tehdä verkostollenne.

Portsan Paulo Coelho, @liljajan

One Reply to “Rakenna henkilöbrändiäsi Buddhan opein – 5 vinkkiä valaistumiseen”

Mitä mieltä Sinä olet?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.