Henkilökohtaisesti yksityisviestillä

 

Puheensorina täyttää tilan ympärilläni, ihmiset vaihtavat ajatuksia niin tuttujen kuin tuntemattomien kanssa. Katseeni liikkuessa ympäri ihmismassoja huomaan hänen katselevan minua. Hetken hämmennyksen kautta katson häntä takaisin ja ei aikaakaan, kun hän kävelee viereeni. Kädet liki hikoillen odotan hänen aukaisevan suunsa, kunnes se tapahtuu. Hän ojentaa minulle käyntikorttinsa ja sanoo, että olisi tosi mukavaa, jos verkostoituisimme LinkedInissä. Nostan katseeni käyntikortista ja hän on liihottanut jo tiehensä, kadonnut ihmismassaan.

Aikana, jolloin myyminen on muuttumassa sosiaaliseksi entisen ei-sosiaalisten muotojen, kuten lounastapaamisten ja myyntikäyntien, sijaan, automaatio on nostanut myös päätään. Varsinkin Twitterissä on isojen vesien tuolta puolen rantautunut katajaiseen kotikolkkaamme tapa automatisoida viestejä, joissa kehotetaan verkostoitumaan myös toisessa kanavassa.

Eikä siinä mitään, tuo voi olla tehokas tapa, onhan esileikit jo leikitty siinä kohdassa, kun kummatkin ovat tehneet päätöksen toistensa seuraamisesta. Tehokkuus kuitenkin ehkä hieman ottaa iskua siinä kohdassa, kun kuulostelee ihmisten mielipiteitä näistä.

Ihanaa, että Jorma-Irmeli lähetti minulle Twitterissä seuraamisen jälkeen kiitosviestin ja pyytää minua myös tykkäämään hänen Facebook-sivustaan, verkostoitumaan LinkedInissä ja ostamaan kirjansa, jossa kertoo kuinka voimakas työkalu sosiaalinen media on. Ihan hymiöitäkin käytti!

– Ei kukaan koskaan

Social Selling, tuo henkilökohtaisen kommunikoinnin push-mainoslähestyminen?

Social Selling on kuten mikä tahansa Social-alkuinen pöhinäsana, haasteellinen termi. Kukin ymmärtää sen oman tulokulmansa perusteella ja laulaa niitä lauluja, jotka palvelevat omia tarkoitusperiään parhaiten. Omalla kohdallani olen tuon termin ymmärtänyt verkostoitumisen muotona, jossa ollaan kiinnostunteita ihmisistä ympärilläsi ja pyritään tuottamaan heille lisäarvoa osallistumalla, auttamalla tai olemalla muuten vaan hyvä tyyppi. Käytännön tasolla tuo vaatii suhteen syventämistä keskustelujen ja toisen osapuolen ymmärtämisen kautta.

Todennäköisesti autokaupassakin käsket myyjän suksia kuuseen, jotta voit hetken katsella ympärillesi, joten anna Twitterissäkin sama ympärillesi katselemisen mahdollisuus seuraajallesi?

Automaattinen Twitter-viesti on yleensä persoonaton. Se ei viesti arvostuksesta toista kohtaan, lähinnä korostaa lähettäjää itseään, jos siinä on kehoitus verkostoitumaan hänen kanssaan jossain muualla tai lukemaan hänen tuotantoaan. Eikö tämä lähetä heti alkuun väärän viestin? Sinua ei kiinnosta seuraajasi persoona tai hänen tuottama sisältö, vaan sinua kiinnostaa vain se, että hän on kiinnostunut Sinusta ja valmis klikkailemaan lisää, jotta saa lisää tietoa Sinusta. Ja toisaalta, Twitterin kehittäjäohjeistuksissakin suositellaan välttämään linkkien dumppaamista automaattisilla yksityisviesteillä, koska se tulkitaan roskapostittamiseksi ja voi johtaa sovellusten Twitter-yhteyden sulkemiseen.

Suosittelen lämpimästi pohtimaan, että onko ensimmäinen henkilökohtainen kontaktisi toiseen henkilöön kehotus tutustumaan sinuun, kun voisit itse osoittaa olevasi kiinnostunut hänestä.

Henkilökohtaisen kontaktin automatisointi kielii omalla tavallaan laiskuudesta, varsinkin kun puhutaan Suomen kokoisesta Twitter-maasta, jossa seuraajia ripottelee hallittavissa määrin viikkotasolla. En toki tällä halua viestiä sitäkään, että jokaista uutta seuraajaa välttämättä käydään tervehtimässä ja kiittelemässä erikseen, joka sekin on hieman päälleliimattua. Palaan omalla tavallaan tämän kirjoituksen aloittaneeseen kappaleeseen – käytkö julkisen puheenvuoron jälkeen kättelemässä jokaisen kuuntelijan tai jokaisen silmäkontaktin luoneen tykönä kiittämässä katsekontaktista?

Jäin jopa miettimään, että automaattinen yksityisviesti on modernia basaarimyyntiä, jossa huudellaan ohikulkijoille, jotka hetken katsovat myyjän suuntaan…

Eli jos ehkä sittenkin keskityt enemmän seuraajasi sisältöön, reagoit siihen vastausten ja uudelleentwiittausten muodossa? Kun toinen osapuoli alkaa reagoimaan enemmän, jakaa sisältöäsi, vierailee LinkedIn-profiilissasi, sitten on kenties aika siirtyä seuraavalle tasolle? Automaattiviestit rinnastuvat helposti roskaposteihin, sillä seuraamispäätös on harvemmin kutsu tulvia jokaisesta kanavasta verkkokalvoille.

Ihan noin mielenkiinnosta, haluaisitko jokaisen sinua seuraavan kuormittavan yksityisviestipuoltasi automatisoidulla viestillä, jossa pyytää sinua olemaan hänestä vielä entistäkin kiinnostuneempi?

P.S. Saatan olla väärässäkin, mutta tämähän onkin vain minun mielipiteeni ilman tilastoja toimivuudesta tai toimimattomuudesta.

One Reply to “Henkilökohtaisesti yksityisviestillä”

  1. Lainaus: “Jäin jopa miettimään, että automaattinen yksityisviesti on modernia basaarimyyntiä, jossa huudellaan ohikulkijoille, jotka hetken katsovat myyjän suuntaan…”
    Naulan kantaan sanottu. Humaanisen ja teknisen markkinoinnin ja myynnin yhdistämisessä mennään eteenpäin… mutta ihmeen hitaasti.

Mitä mieltä Sinä olet?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.