Pokémon GO ja johtaja – aika heittää ihmiset pihalle?

Viimeisten viikkojen aikana maailma on liikahtanut radaltaan. Yritysten markkinointijohtajat ovat saaneet vastata tiuhaan digikonsulttien puheluihin poketolppien pystyttämisistä yrityksen toimipisteisiin, markkinoinnin ihmiset ovat julkaisseet sosiaalisen median kanavissa kuvia hassuista hahmoista toimistoilla ja puhelimissaan kiinni olevat teinit ovat olleet edelleen kiinni puhelimissaan. Jopa yhteiskunnallisesti kehittävien asioiden eteenpäin vieminen mustikanpoiminnan muodossa on jäänyt aikuisemmalta väestöltä tekemättä, kun poke on vienyt mukanaan.

Yksikään meistä ei ole voinut välttyä Pokémon GO:n nostattaman huuman aalloilta, mutta mikäli näin on käynyt, oheisen Helsingin Sanomien aihekategorialinkin kautta pääset lukemaan lisää ilmiöstä. Vaihtoehtoisesti voit ulkona nostaa katseesi puhelimesta ja näet kuinka ihmiset kokoontuvat erilaisten patsaiden ja puistojen ympärille tuijottamaan puhelimiaan.

Aalto on saanut flegmaatikot liikkumaan, kyyniset innostumaan ja perheet ulkoilemaan yhdessä, joten puhelinorientoituneisuudestaan huolimatta voidaan puhua oikeasti positiivishenkisestä ilmiöstä. Mikä itseä on äärimmäisen paljon ilahduttanut tässä on se, että ihmiset havannoivat ympäristöään uudella tavalla ja löytävät kotikaupungeistaan pieniä yksityiskohtia, joita eivät ole ennen huomanneet.

Usean ihmisen arki ja vapaa-ajan käyttäytyminen on muuttunut kahdessa viikossa, mutta kysymys kuuluukin, mitä Pokëmon GO voi tarjota johtajalle arjen tekemisessä?

Työpisteestä irrottautuminen virkistää aivoja

Seitsemän ja puolen tunnin puristukset työpisteellä on harvemmin tehokkaita. Ajatustoiminnan hyytyminen, niska- ja hartiaseudun sekä selän oireet syövät työtehoa staattisen suorittamisen sykkeessä.

Pitkään on puhuttu kävelypalaverien tehokkuudesta, kun täytyy saada ajatukset liikkeelle ja omasta kokemuksestakin voin sanoa, että nämä ovat äärimmäisen hyviä. Aistit terävöityy, verenkierto tehostuu ja perinteinen läppärin takana palaverissa lymyily on poissa pelistä, joten henkilöt keskittyvät aidosti toisiinsa ja toisen sanomaan.

Kokeile siis seuraavan kerran 2-3 hengen neukkarisession sijaan liikkeelle lähtemistä ulos toimistolta. Ennen lähtöä pyydä Pokémon-aktiiveja tarkistamaan ympäristön potentiaaliset kohteet, joissa voi tulla onnistumisia ja sopikaa yhdessä säännöt, missä kohdin Pokémoneja saa metsästää ja keräillä tolpista lisäominaisuuksia. milloin taasen keskitytään itse palaverillisiin asioihin.

Mikäli peli ei ole itsellesi tuttu, tällaiset hetket ovat myös oivia hetkiä päästä sisään tarkkailemalla alaisiesi tekemistä ja toisaalta teräviä kysymyksiä esittämällä osoitat mielenkiintoa alaisiasi kohtaan.

On kuitenkin tärkeää tuntea ihmiset ympärilläsi, sillä kaikille ei kannata välttämättä ehdottaa munien hautomista puistossa tai pokekuvien katselemista huoneessa.

Jatkuva yhdessä tekeminen parin hekuman rinnalle

Tyypillinen lähestyminen henkilöstön yhteenhitsautumisen edistämiseen on pari kertaa vuodessa järjestettävät henkilöstöpäivät, joissa on pakollinen kehittämisosio, jonka jälkeen juodaan alkoholia valomerkkiin asti ja vannotaan ikuista uskollisuutta yritykselle ja kollegoilleen.

Entäpä jos rohkaisisitkin henkilöstöä ottamaan vartin pituisen kahvitauon päivittäin ja käyskentelemään ulkona? Jälleen kerran vaikutukset ihmisen yleiseen vireystilaan ovat äärest positiviiset, mutta Pokémon GO lisää yhteisöllisyyttä uudella tavalla, kun ihmiset eivät puhu töistään vaan tuijottavat puhelimiaan uusien otusten löytämisen toivossa.

Vaikka tämä saattaa kuulostaa pahalta, niin kaiken tuon tuijottamisen ohella innostuksen täyttämä puheensorina täyttää ympäristön, kun ihmiset vertailevat keräämiään hahmojaan ja miten ovat näitä onnistuneet kehittämään. Sovellus mahdollistaa myös kuvien ottamisen hahmojen metsästyksen lomassa, jolloin ihmiset räpsivät toisistaan hauskoja kuvia jaettavaksi porukan kesken.

Perustakaa sisäiseen keskusteluympäristöönne, on se sitten Slack, Yammer tai vaikka Facebook, oma Pokemon-kanava, jossa voidaan jakaa tunnelmia ja saavutuksia. Juhlistakaa onnistumisia, kun otuksenne kehittyvät ja munista kuoriutuu uusia tulokkaita.

Arjen pienet teot ovat monasti suurempi tekijä kuin megalomaaniset pippaloinnit.

Huomioi kuitenkin se, että pelin äärellä oleminen tarkoittaa jatkuvaa puhelimen äärellä olemista, mikä on harvemmin ergonomista ja tarkoittaa pahimmillaan kymmenien kilojen jatkuvaa lisärasitetta niskalle. Kannattaa siis miettiä muutamia toimistolle tehtäviä hankintoja, kuten jumppakeppejä ja -nauhoja, joilla saadaan aukaistua ihan jo läppärin äärelläkin lukkiutuneita lihaksia. Lähtisin jopa niin radikaalille linjalle, että toimistolla piipahtaisi ammattitaitoinen fyssari opastamassa oikeaoppiseen ja tehokkaaseen työn ohessa tehtävään liikuntaan.

Mahdollistava johtaja oppii ihmisistään

Pokémon GO on siitä erinomainen peli, että se vaatii pitkäjänteisyyttä ja sitoutumista tuloksien saavuttamiseksi. Onnella on aina oma asemansa, mutta strategisella ajattelulla ja tekemisellä saavutetaan voittoja Pokémon Gymeillä ja elämässä.

Johtajalle ympärillään olevien ihmisten kehittymisen seuraaminen voi antaa osviittaa henkilöiden piilevistä kyvyistä niin pitkäjänteisyyden ja strategisen ajattelun rintamalla. Pelissä kehitytään koko ajan tasolta toiselle ja mikäli sinun tiimissäsi on ensimmäisten peliviikkojen jälkeen useita tason 20 Pokémon-kouluttajia, kertoo se heidän kyvystään sitoutua pitkäjänteiseen tekemiseen ja kehittämiseen.

Toisaalta se saattaa myös kertoa siitä, että heillä ei ole muuta elämää, yöunet jää vähille Pokémonien metsästyksen vuoksi ja suurin osa työajastakin kuluu tämän parissa, mutta tänään keskitymme mahdollisuuksiin.

Sisäisen (ja julkisten) keskustelukanavan ja siellä jaettavien onnistumisten seuraaminen on johtajalle suuri mahdollisuus oppia ihmisistään, heidän ajattelumaailmastaan ja tavoista reagoida eri tilanteisiin. Se on myös mahdollisuus osallistua ja tulla ihmisenä lähemmäs muita. Löydät myös nopeasti heidät, jotka eivät innostu tämän tyyppisestä yhteisöllisyydestä ja voit kenties tarjota heille ilmaista ämpäriä ja satunnaisesti bussilippua paremmille mustikkamaille.

Mustikanpoimintaa en halua millään tavalla kuitenkaan arvostaa alemmas kuin Pokémonien keräämistä, mutta arkirealiteetit ovat työpäivän aikana tapahtuvaa mustikanpoimintaa vastaan, sillä harva toimisto sijaitsee mustikkamaiden äärellä ja toisaalta harva ehtii vartissa keräämään ämpärillistä mustikoita. Kuten Pokémon GO:n pelaaminen, mustikanpoiminta on myös yleensä hyvin sosiaalinen tapahtuma ja tekee hyvää ihmisille luonnossa liikkumisen myötä.

Keskimäärin mustikkapiiras on myös herkullisempaa syötävää kuin puhelin Pokémon-figuureineen.

One Reply to “Pokémon GO ja johtaja – aika heittää ihmiset pihalle?”

  1. “Pelissä kehitytään koko ajan tasolta toiselle ja mikäli sinun tiimissäsi on ensimmäisten peliviikkojen jälkeen useita tason 20 Pokémon-kouluttajia, kertoo se heidän kyvystään sitoutua pitkäjänteiseen tekemiseen ja kehittämiseen.

    Toisaalta se saattaa myös kertoa siitä, että heillä ei ole muuta elämää, yöunet jää vähille Pokémonien metsästyksen vuoksi ja suurin osa työajastakin kuluu tämän parissa, mutta tänään keskitymme mahdollisuuksiin.”

    Meinasin jo tarttua ekaan kappaleeseen, mutta onneksi pitkäjänteisyyteni jaksoi lukea myös seuraavan kappaleen. 🙂

Mitä mieltä Sinä olet?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.